För svenska spelare är ordet odds mycket välkänt. Man kan i princip säga att ordet betyder den proportion som finns mellan insatsen och vinsten. Om man ska förklara detta på ett enkelt sätt kan man säga att om oddsen är höga på en viss satsning, oavsett om det handlar om fotboll eller hästsport, är chansen att utfallet sker mindre. En vinst på detta utfall ger alltså en högre utbetalning. Ju högre oddsen är, desto större blir spelarens vinst.

Om en spelar väljer att satsa sina pengar på ett utfall med låga odds är chansen stor att vinna men den summa som betalas ut kommer inte att vara stor. Om spelaren satsar på något med höga odds är chansen att vinna liten, men om vinst sker kommer vinsten att vara betydligt större. Om oddsen är höga är det låg sannolikhet att vinna, medan det är hög sannolikhet för vinst om oddsen är låga. Ofta bestäms oddsen av flera olika faktorer och varje spelbolag kan bestämma sina odds. Det som spelar in när man bestämmer odds är till exempel spelare, skador, resultat under andra säsonger, antalet mål med mera. Om man som spelare vill göra spelet än mer spännande kan man också välja mellan olika typer av odds. Dessa är de flytande oddsen och de fasta oddsen. Om man väljer fasta odds har de lagts redan från början av spelbolaget. Dessa odds påverkas aldrig av antalet spelare som väljer just detta utfall. Om man istället väljer flytande odds kan dessa ändras stort beroende på om många väljer att spela på samma alternativ i en match eller ett lopp.

Om man som spelare vill satsa på odds kan det många gånger vara bra att sätta sig in i sporten innan man ger sig på de lite mer komplicerade och högre oddsen. Då kan man vinna mer.