Det har under en mycket lång tid varit populärt att spela olika spel om pengar i Sverige. Man kan dock inte komma ifrån att det i stort sett under hela denna tid funnits ett monopol på just spel om pengar, och detta monopol tillhandahålls av Svenska Spel som är ett statligt bolag. Bolaget erbjuder i dag både lotterier, keno, casino och poker.

Genom alla tider har spel på olika sporter varit de allra populäraste. Spel som europatipset, stryktipset samt olika odds på sport har ökat och ökat i popularitet under flera års tid. Även spel på hästar, och betting inom galopp och trav är mycket populärt i Sverige. Just dessa spel är det dock andra aktörer som bedriver. Dessa har en statlig licens för att få driva spelen. Det finns också aktörer som bedriver lotterier, bingo och odds. Som aktör kan man ansöka om dessa licenser hos Lotteriinspektionen. Det är dock extremt höga krav som ställs för att en aktör ska få licensen.

Spel online

Från början var det bara möjligt att spela på odds hos fysiska vadhållare. Som spelare fick man gå dit och lämna in sin kupong eller berätta vad man ville spela på. Detta kom dock senare att förändras.

I dag kan man som spelare enkelt spela på odds online. Det finns därför många som har börjat ställa frågan om det svenska spelmonopolet verkligen finns fortfarande. Ofta kan man som spelare hos de nätbaserade vadhållarna finna betydligt mer odds, fler vinstutdelningar, och betydligt fler olika satsningsalternativ att välja bland. Bland svenska spelare har det också blivit mycket populärt att spela på odds med mera hos olika utländska aktörer. Som spelare bör man dock komma ihåg att man kan behöva betala vinstskatt om man spelar online. Detta gäller om vadhållaren är registrerad utanför EES eller EU.

På den svenska spelmarknaden är det betting på sport och hästar som är de allra populäraste spelen. Det är dock svårt att säga hur pass mycket spelarna spelar för eftersom att den oreglerade spelmarknaden tagit sig in i Sverige. Svenska staten hade tidigare en relativt god uppfattning om vilka som spelade mest genom Lotteriinspektionen. Det var då män över 40 år som var de allra vanligaste spelarna. Troligen hade detta att göra med att det främst var just sportspel som var populära. Det är fortfarande sport och betting som är populärast och det är mest troligt fortfarande män som spelar mest.

Betting i Sverige

När det gäller bettingmarknaden i Sverige har undersökningar gjorts. Olika företag har helt enkelt frågat ut delar av Sveriges befolkning om deras spel- och bettingvanor. Genom dessa undersökningar kan man se att mer än två av tre svenskar spelat på betting och odds under det senaste året. Man kan klart se att denna trend växer mer och mer för varje år. När man fått frågan om varför man inte spelar på odds har ointresse eller att man inte vunnit varit de allra vanligaste orsakerna.

Man kan också se att de spelare som spelat under det senaste året också spelar ofta. Minst hälften spelar mer än en gång per månad och flera spelare är också aktiva inom odds flera gånger i veckan. Det är främst män som spelar flera gånger samma vecka. Det mesta spelandet sker online och det är inte så konstigt med tanke på att online betting innebär så pass många fördelar. Dessutom kan man i dag spela via mobilen vilket också gjort betting än mer populärt. De allra flesta väljer att betta på olika svenska sajter, en det finns också spelare som har intresse av sporter som bara tillhandahålls på utländska vadhållningssajter. I och med att bettingmarknaden har blivit allt mer populärt kan man förvånas över att det inte är fler som upplever sig ha problem med sitt spelande. I gengäld upplever däremot fler att de är närstående till någon som spelar för mycket.

Varför är betting så populärt?

I Sverige är betting på sport verkligen en trend som stiger i popularitet och även om man kan säga att möjligheten att betta på sport troligen är lika gammal som samhället, är det faktiskt först under de senaste åren som det blivit lagligt att betta. Men vad kan det vara som gör att just betting är så pass populärt att hålla på med?

För det första är det mycket enkelt att betta på sport. Man satsar som spelare helt enkelt pengar på hur ett visst sportevenemang ska sluta. Man kan också som spelare visa sin åsikt eller tycke om en viss sport eller liknande genom att satsa på en speciell spelare, en viss häst eller något annat. Som spelare inser man snabbt att alla typer av betting har två gemensamma nämnare. För det första handlar de om sport och för det andra kan spelaren tjäna pengar på att spela på de sporter denne gillar att titta på.

En annan anledning till att betting är så populärt i Sverige är att både nybörjare och proffs kan vinna. Man kan i princip säga att svenskar mer eller mindre har sportbetting i blodet. Svenskar har i flera generationer satsat pengar på hästsport genom bolaget ATG. Även om man inte själv satsat pengar har man garanterat hört talas om betting på något annat sätt. Betting online blev till exempel rejält mycket större än ATG under år 2016 och populariteten blir större och större.

Som svensk spelare kan man verkligen njuta av betting på flera olika sporter oavsett om man föredrar att spela online eller hos en fysisk vadhållare. Kanske kan man kombinera alternativen?